Boeken & verhalen

Moeite met lezen? Dyslexie? Begin met het dagelijkse nieuws! https://lesned.net/nieuws/

********

Unknown

Een recensente schreef over dit boek: “Prachtig, spannend, emotioneel, een heerlijk boek bestaande uit zes korte verhalen. Op één verrukkelijke avond in een zalige zucht uitgelezen. Nou wat willen jullie nog meer? En dat terwijl ik helemaal niet van korte verhalen houd! En al zeker niet van verhalen met een open eind. Het laatste verhaal is hier – naar mijn gevoel – een uitzondering op. Daar kun je je voorstellen hoe of het verder gaat. Bij de anderen moet je daar naar raden.” (zie voor de volledige recensie: http://www.boekgrrls.nl

Download: Murakami, Haruki – Na de Aardbeving

 

shopping

Jerome David Salinger (New York, 1 januari 1919) publiceerde zijn werk onder de schrijvers-naam J.D. Salinger. The Catcher in the Rye (De vanger in het graan) is ongetwijfeld zijn beroemdste boek, maar ook Nine Stories (Negen verhalen), Franny and Zooey (Franny en Zooey) en Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour, an Introduction (Heft hoog de nokbalk, timmerlieden en Seymour, een introductie) zijn inmiddels klassieke werken.
Teleurgesteld in de literaire wereld besloot hij in 1963 om zijn werk niet meer te publiceren, in 1980 gaf hij zijn laatste interview. Hij leidde een teruggetrokken bestaan in Cornish (New Hampshire) tot zijn overlijden in 2010.

De verteller van deze onsterfelijke coming of age-roman is Holden Caulfield, die model stond voor talloze verhalen waarin adolescenten worstelen met thema’s als vervreemding van de wereld van volwassenen en het verlies van onschuld. Geen van de schrijvers die Salinger probeerden te imiteren konden echter in zijn schaduw staan. Het boek speelt zich af in de donkere dagen rond Kerstmis in New York, als Holden wegens slechte prestaties van school is gestuurd maar het niet aan zijn ouders durft te vertellen. In plaats daarvan zwerft hij door de stad en ontmoet hij allerlei mensen, onder wie zijn kleine zusje, de enige die hij helemaal vertrouwt. De vanger in het graan hoort tot de romans die je gelezen moet hebben, niet in de minste plaats vanwege de zowel dwarse als vertederende humor waarmee Salinger het verhaal heeft geschreven. (Bron: uitgeverij De Bezige Bij).

Lees het eerste hoofdstuk hier: De Vanger in het Graan – J.D. Salinger

 

shopping

Stel je een wereld voor waarin misdaad en ziektes in de kiem worden gesmoord voordat ze zichtbaar worden, waarin de overheid volledig transparant is, waarin alle kennis wordt gedeeld en beschikbaar is. De veelgeprezen Dave Eggers beschrijft in zijn nieuwe roman De Cirkel een wereld in de nabije toekomst waarin deze zaken vanzelfsprekend zijn geworden, door toedoen van het machtigste bedrijf ter wereld, De Cirkel. Er is echter een bezwaar: alles, maar dan ook echt alles, wordt geregistreerd en opgeslagen in de cloud en is beschikbaar voor iedereen die een Cirkelaccount heeft. Privacy is diefstal, ‘sharing is caring’! (Recensie van: mustreads.nl).

Download: Dave Eggers – De cirkel

 

Unknown

Taal is zowat het krachtigste element in dit boek: de ervaringen van de dementerende hoofdpersoon zijn prachtig beschreven. Hoofdpersoon Maarten begint de taal langzaam verliezen, er vallen gaten in zijn geheugen. Daarnaast gaat dit spannende en ontroerende boek ook nog eens over tweetaligheid, omdat Maarten samen met zijn vrouw en kinderen lang geleden voor zijn werk van Nederland naar de VS is verhuisd; tijdens zijn dementieproces raakt hij ook het zo lang opgebouwde Engels kwijt. Maarten woont en werkt al lang in de VS, maar deze gemene ziekte brengt hem ertoe dat hij terug met grijpen naar zijn moedertaal, het Nederlands. Je beleeft alles mee wat Maarten doet en denkt: het is dan ook een vertelling en geen beschrijving. De vele dialogen, of de innerlijke monologen met hemzelf, benadrukken dit nog eens.

Bernlef, J – Hersenschimmen